Αεροσφαίριση: Παίξε το παιχνίδι όσο πιο σοβαρά μπορείς.

Παρόν κείμενο δεν αντιπροσωπεύει το Aerosfairisi.Gr , είτε συμφωνούμε είτε διαφωνούμε. Θεωρούμε το site μας σαν βήμα έκφρασης  λόγου, ιδεών, προβληματισμών για τον κόσμο της Αεροσφαίρισης (airsoft) στην χώρας μας και όχι μόνο, όποιος συγχομπίστας θελήσει να μας στείλει το κείμενο του ή το οτιδήποτε άλλο μπορεί να μας στείλει e-mail στο aerosfairisi@gmail.gr


Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια

Ψυχαγωγία είναι η συμμετοχή του ανθρώπου στα ανώτερα έργα του ανθρώπινου πολιτισμού, που τον μορφώνειπνευματικά και αισθητικά και τον εξευγενίζει. Η ψυχαγωγία, παρόλο που επιτυγχάνεται με διαφορετικούς τρόπους σε κάθε πολιτισμό, σε όλους συνδέεται με την πνευματική και καλλιτεχνική δημιουργία και, μυώντας τον άνθρωπο κατάλληλα, φέρνει την αρμονία σώματος και ψυχής.

Καλησπέρα κι ας ξεκαθαρίσουμε κάτι. Υπάρχουν πολλά airsoft κι αυτό είναι ομορφιά. Δεν θεωρούμε ούτε πιστεύουμε πως το δικό μας airsoft είναι καλύτερο από άλλα airsoft ομάδων και συλλόγων, αλλά το παρόν άρθρο είναι μία προσπάθεια επικοινωνίας μας με σας, τους φίλους και συναθλητές του αθλήματος σε όλη την Ελλάδα με σκοπό την ενημέρωση, την ανταλλαγή απόψεων και τον προβληματισμό.

Ίσως η πιο δύσκολη ερώτηση για μία δραστηριότητα ελεύθερου χρόνου είναι «γιατί την κάνεις;”, οπότε ο ερωτώμενος σφίγγεται να δώσει στον φίλο συνομιλητή του μία γρήγορη απάντηση που όμως αποδεδειγμένα θα είναι μία απάντηση ασαφής γιατί πώς να περιγράψεις με λόγια μία εσωτερική βιωματική κατάσταση που σου προκαλεί συναισθήματα, κι αν προσθέσεις και τον εθισμό που προκαλεί η επανάληψη, τότε τα πράγματα περιπλέκονται ακόμα περισσότερο. Χειρότερα μπερδέματα συμβαίνουν όταν χρησιμοποιούμε έννοιες που δεν ξέρουμε το βάθος τους, όπως η έννοια ψυχαγωγία, που εσκεμμένα ή ακούσια, πολλοί μπερδεύουν με την φαστφουντάδικη νεοελληνική ερμηνεία του χαβαλέ. Αλλά είναι διαφορετικό να κολυμπά κανείς στην επιφάνεια κι άλλο να κάνει βουτιές για να φτάσει στον βυθό που συνήθως βρίσκεται το σεντούκι με τους πνευματικούς θησαυρούς. Γιατί όταν μπαίνεις σε διαδικασία να καταλάβεις το αίτιο και το αιτιατό, είναι σίγουρο πως θα βρεις τον πνευματικό σου θησαυρό, γνώθι σαυτόν δηλαδή, που λέγανε κάποια μακρινά ξαδέρφια μας..

Πίσω στο airsoft, δεν έχουμε ξεκαθαρίσει ακόμα αν είναι άθλημα, επομένως κι εμείς αθλητές, ή αν είναι δραστηριότητα ελεύθερου χρόνου που σε ελεύθερη μετάφραση είναι συνήθως ο χαβαλές άρα μαθηματικά κι εμείς που την εξασκούμε, είμαστε χαβαλέδες. Κι εδώ ακριβώς μπαίνει το προσωπικό στοιχείο. Δεν είναι θέμα σωστού ή λάθους, είναι θέμα αντίληψης και βασίζεται στην κοινή λογική λειτουργία. Αν βαφτίσω τον εαυτό μου αθλητή για να μην γίνω του κόσμου ο περίγελος θα πρέπει να δείξω και στοιχεία αθλητή. Να προσπαθώ να γίνομαι καλύτερος. Αν αντί να πληρώνω κλινικό ψυχολόγο πάω και ραντίζω μπίλιες το βουνό και το ερείπιο, αυτό θα είναι και το πεπερασμένο όριο της δραστηριότητάς μου. Καμία από τις δύο πρακτικές δεν είναι λάθος επαναλαμβάνουμε, γιατί είναι και οι δύο ένα σύνολο επακόλουθων λογικών σκέψεων που γίνανε πράξεις με σκοπό την ψυχαγωγία ή την αναψυχή ( ξεκούραση ). Η λάθος πρακτική είναι μόνο η μη πρακτική. Γράφω για το airsoft, διαβάζω για το airsoft, μιλάω παντού για το airsoft, αγοράζω πουλάω airsoft, δεν παίζω όμως τόσο πολύ airsoft και σίγουρα δεν παίζω συνειδητά για να καταλάβω τί είναι αυτό που κάνω, αυτό είναι το λάθος.

Ας πάμε λοιπόν τώρα στο πεδίο με τον παραπάνω πνευματικό εξοπλισμό. Ο παίκτης που θεωρεί τον εαυτό του αθλητή στο πεδίο θα είναι δραστήριος μαζί κι ευγενικός, γιατί είναι ο μόνος τρόπος για να αποδείξει στον εαυτό του πως όλα όσα πιστεύει είναι αλήθεια.

Ο παίκτης που πηγαίνει στο πεδίο για την αναψυχή του, δεν θα έχει σταθερές επιδόσεις γιατί κάτι τέτοιο δεν τον ενδιαφέρει εξ ορισμού. Η τήρηση των κανόνων του παιχνιδιού σ αυτούς τους παίχτες είναι κυμαινόμενη ανάλογα με το συνειδησιακό τους επίπεδο και φορτίο, φυσικά υπερτερεί το φορτίο γιατί πάνε για να ξεφύγουν από την καθημερινότητα. Επομένως, και η διασκέδαση που αποκομίζουν αυτοί οι παίκτες από το παιχνίδι, πόσο μάλλον η ψυχαγωγία, είναι επίσης κυμαινόμενες, θέλουν δεν θέλουν, γιατί κάποιοι στο όνομα της ατομικής τους ψυχαγωγίας δεν το βρίσκουν απαραίτητο ν ακολουθήσουν κανόνες που κατά περίσταση δεν τους βολεύουν.

Ο παίκτης της τρίτης κατηγορίας όμως είναι ο πιο δυστυχισμένος παίκτης από τις άλλες κατηγορίες γιατί όπως είπαμε δεν έχει ξεκαθαρίσει τον λόγο που κάνει τη δραστηριότητα. Συνεπώς, η ψυχαγωγία του και η αναψυχή του θα είναι μικρότερο ποσοστό από τις δύο προηγούμενες κατηγορίες παικτών. Η συνύπαρξη στο πεδίο με τις δύο προηγούμενες κατηγορίες παικτών του προκαλεί άγχος γιατί ακριβώς βρίσκεται ο ίδιος σε αμφιβολία. Έτσι ο παίκτης αυτός θα προσπαθήσει να εντυπωσιάσει άλλους παίκτες για να γίνει διακριτός. Θα ντυθεί την παραλλαγή με την βατραχοπουλάδα επάνω, θα έρθει με ένα εξεζητημένο αεροβόλο κανόνι, θα καρφώσει στο γιλέκο αιμοστατικό ίσχαιμο και άλλα πολλά που τα ξέρετε. Ποιό είναι όμως το κέρδος του όταν δεν ξέρει τί πάει να πει κέρδος; Σ ένα παιχνίδι που η ψυχαγωγία και η αναψυχή εξαρτώνται από το σύνολο των ατόμων που λαμβάνουν μέρος η ατομιστική λογική γίνεται παραφωνία, και η παραφωνία παρεξήγηση. Άρα αυτό που χάνει είναι το μεγαλύτερο και βαθύτερο κομμάτι της ψυχαγωγίας. Τη συνειδητή πράξη.

Φίλε συμπαίχτη, παίξε το παιχνίδι σοβαρά ή για αναψυχή, θα πρέπει όμως αυτό που κάνεις να ξέρεις γιατί το κάνεις γιατί έτσι προστατεύεις τους συμπαίκτες σου από τραυματισμούς και αρνητικές συμπεριφορές. Ας παίξουμε με συνείδηση όπως αρμόζει σε νοήμονες, ας μετρήσουμε τα βήματά μας και τις ενέργειές μας. Η σοβαρότητα με την οποία αντιμετωπίζουμε τον εαυτό μας είναι τελικά και το καλούπι μας.

Καλά παιχνίδια όλοι με υγεία.

Γιώργος Παραθυράς

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *