ΓΙΝΕ Ο,ΤΙ ΚΑΛΥΤΕΡΟ ΜΠΟΡΕΙΣ

Παρόν κείμενο δεν αντιπροσωπεύει το Aerosfairisi.Gr , είτε συμφωνούμε είτε διαφωνούμε. Θεωρούμε το site μας σαν βήμα έκφρασης  λόγου, ιδεών, προβληματισμών για τον κόσμο της Αεροσφαίρισης (airsoft) στην χώρας μας και όχι μόνο, όποιος συγχομπίστας θελήσει να μας στείλει το κείμενο του ή το οτιδήποτε άλλο μπορεί να μας στείλει e-mail στο aerosfairisi@gmail.gr


Φίλοι συναθλητές της αεροσφαίρισης σήμερα θα σας προτείνουμε μία σειρά από πρακτικές που εφαρμόζουμε σαν ομάδα και σαν κοινότητα κι έχουμε δει βελτίωση σε ατομικό και συλλογικό επίπεδο, οπότε κρίνουμε χρήσιμο να τις επικοινωνήσουμε και να τις μοιραστούμε. Οι πρακτικές αυτές φυσικά δεν «ανακαλύφθηκαν» από εμάς, κάποιες είναι ασκήσεις τουλάχιστον 2500 ετών ενώ άλλες σε οδηγούν αποδεδειγμένα σ έναν πετυχημένο τρόπο λειτουργίας σε όλους τους τομείς της ανθρώπινης δραστηριότητας κι άλλες έχουν να κάνουν με την ασφάλεια ημών και των συναθλητών μας σχετικά με τη χρήση των αεροβόλων της αεροσφαίρισης. Σήμερα άλλωστε δεν είναι δύσκολο για τον άνθρωπο να βρει την πληροφορία αλλά να συγκρατήσει κα να εφαρμόσει την πληροφορία εκείνη που θα τον οδηγήσει στην πρόοδο. Έτσι, το παιχνίδι της αεροσφαίρισης μπορεί να κερδηθεί ως χρόνος για να γίνει μία διαδικασία εκμάθησης νέων δεξιοτήτων. Μία ισορροπημένη άσκηση μέσα από την ψυχαγωγία του παιχνιδιού που έρχεται για να δέσει αρμονικά με τη ζωή και την προσωπικότητά μας.

Καθαρό μυαλό. Ζούμε την εποχή της έκρηξης της πληροφορίας με αποτέλεσμα ο ανθρώπινος εγκέφαλος να μην προλαβαίνει να επεξεργαστεί όλον αυτόν τον τεράστιο όγκο των νέων δεδομένων και να «κρασάρει» στο τέλος. Ο σύγχρονος τρόπος ζωής με τα οικονομικά και οικογενειακά του προβλήματα, τα υπαρξιακά αδιέξοδα του καθενός ημών και το τέλμα στο οποίο έχουν περιέλθει οι ανθρώπινες σχέσεις, δεν μας επιτρέπουν να συγκεντρωθούμε εύκολα σ αυτό που τη δεδομένη στιγμή κάνουμε.

Προτού ξεκινήσεις λοιπόν για το πεδίο, και κατά προτίμηση, μόλις σηκωθείς από το κρεβάτι σου κάνε μία απλή άσκηση. Κάθησε κάπου αναπαυτικά φροντίζοντας να έχεις την μέση σου ίσια και τους ώμους σου χαλαρούς με τα μάτια κλειστά ή μισάνοιχτα. Πάρε βαθειές και αργές εισπνοές από τη μύτη κι όχι από το στόμα φροντίζοντας να εστιάσεις όλην την προσοχή σου στον κρύο αέρα που εισπνέεις, και στον ζεστό αέρα που εκπνέεις πάλι από τη μύτη κάνοντας μία παύση όχι μεγαλύτερη των δύο δευτερολέπτων – άπνοια – .

Θα διαπιστώσεις πως θα περάσουν από το μυαλό σου αμέτρητες σκέψεις –με πρώτη ίσως την «γιατί ψήθηκα τώρα και την κάνω αυτή την μαλακία» – Μη γίνεσαι οι σκέψεις σου. Γίνε παρατηρητής τους και μείνε συγκεντρωμένος στην αναπνοή σου. Με την επαναλαμβανόμενη άσκηση θα καταφέρεις να εστιάζεις ευκολότερα την προσοχή σου στην αναπνοή σου και σ αυτό που κάνεις την στιγμή που το κάνεις. Αυτό σε οδηγεί σε καθαρότερο μυαλό και περισσότερη ενέργεια για πράξεις.

Σχέδιο δράσης. Το σχέδιο δράσης χρειάζεται καθαρό μυαλό. Η αεροσφαίριση δεν είναι ατομικό αλλά ομαδικό άθλημα κι ο στόχος είναι συλλογικός. Κάνε ένα καλό σχέδιο με την ομάδα σου πριν το σενάριο. Κάθε παίκτης πρέπει να έχει ένα διακριτό ρόλο πάνω στο σχέδιο. Όσο πιο λεπτομερές το σχέδιο, τόσο το καλύτερο για κάθε παίκτη για να έχει μία σαφή όσο περισσότερο δυνατόν εικόνα του τί θα κάνει,  πώς θα το κάνει και πότε θα το κάνει. Ακόμη καλύτερα, μπορείτε να κάνετε και δοκιμαστικό / ά πάνω στο σχέδιο για να διορθώσετε κενά σημεία και λάθη. Με το σχέδιο κερδίζετε σε οραματισμό, με την δοκιμή κερδίζετε σε βατότητα στην πράξη και η διασκέδαση στο παιχνίδι εκτοξεύεται.

Η δύναμη του να είσαι τίμιος. Όχι μόνο τίμιος εντός παιχνιδιού, πράγμα απαραίτητο για το airsoft, αλλά να είσαι τίμιος πάντα. Ούτε η εξάσκηση στην σκοποβολή συστηματικά, ούτε η τακτική κίνηση, ούτε η φυσική κατάσταση μπορούν ή θα μπορούσαν ποτέ να σου δώσουν την πραγματική σου δύναμη που είναι η καθαρή δουλειά σου, ο ίσκιος σου μέσα στον κόσμο. Κάθε ψέμα που λες, προσβάλει πρώτα εσένα κι εσένα μειώνει. Είναι κρίμα η δουλειά σου να πηγαίνει χαμένη.

Σε μία πρόσφατή μας διοργάνωση μία ομάδα από τα βορειοανατολικά μας ενημέρωσαν πως θα έρθουν. Το Σάββατο πριν το παιχνίδι συνέβει ένα παιχνίδισμα του καιρού κι έπεσε λίγο χιονάκι στην πόλη που θα παίζαμε. Σε επικοινωνία τους λοιπόν μας εξέφρασαν τους φόβους τους για τον καιρό και την κατάσταση των δρόμων, κάτι πολύ λογικό. Εμείς βέβαια σαν υπεύθυνοι διοργανωτές είχαμε συνεχή ενημέρωση για την καιρική κατάσταση και την κατάσταση των δρόμων. Ενημερώσαμε λοιπόν τους φίλους μας εγκαίρως πως οι δρόμοι ήτανε ανοιχτοί κι εμείς θα ήμασταν στην ώρα μας στο πεδίο. Εκείνοι μας είπανε πως θα έρθουν και ήρθαν.. Μόνο που ήρθανε από τους ανοιχτούς κι επίφοβους δρόμους και παίξανε στην ίδια πόλη με μας αλλά με άλλη ομάδα! Συμπέρασμα. Ποτέ μην εμπιστεύεσαι τους δρόμους, ειδικά όταν αυτοί είναι ανοιχτοί..

Ό,τι δουλειά κι αν κάνεις, όποιος κι αν νομίζεις πως είσαι, φρόντισε / φροντίστε σαν ομάδα να είστε αξιόπιστοι. Όλες οι ανθρώπινες συναλλαγές και δραστηριότητες για να είναι επιτυχημένες χρειάζεται η αξιοπιστία. Όταν κλονίζεται λοιπόν η αξιοπιστία σας βγαίνετε σίγουρα χαμένοι, όχι 99% αλλά 100%.

Πειθαρχία σκανδάλης και κανόνες ασφάλειας των αεροβόλων. Στο airsoft χρησιμοποιούμε αεροβόλα που εκτοξεύουν μπίλιες των 06,00 mm. Αν εφαρμόσεις / εφαρμόσετε τους τέσσερεις κανόνες ασφαλείας των όπλων θα έχετε σίγουρα λιγότερους τραυματισμούς και περισσότερη ταχύτητα – ετοιμότητα. Ένα αεροβόλο είναι γεμάτο μέχρι ν αποδειχτεί άδειο. Ποτέ δεν στρέφουμε την κάννη του αεροβόλου σε τομέα που δεν θέλουμε να ρίξουμε αλλά την διατηρούμε σε ασφαλή τομέα. Δεν βάζουμε ποτέ το δάχτυλο στην σκανδάλη αν πρώτα δεν αναγνωρίσουμε τον στόχο μας μέσα από τα σκοπευτικά του αεροβόλου μας και πρέπει πάντα να ξέρουμε πριν ρίξουμε τι υπάρχει πίσω από το στόχο μας. Έχουμε παρατηρήσει πως οι αθλητές που εφαρμόζουν την πειθαρχία σκανδάλης μειώνουν τις πιθανότητες ατυχημάτων και φίλιων πυρών. Επίσης, έγιναν πιο γρήγοροι και πιο αποτελεσματικοί στο παιχνίδι. Χρειάζεται συστηματική εξάσκηση για να υπάρξουν θετικά αποτελέσματα.

Όμαδική απενημέρωση του σχεδίου. Τι πήγε καλά και τι δεν πήγε όλοι μαζί εμείς που τα κάναμε. Είναι το διδακτικότερο κομμάτι της μαθησιακής διαδικασίας γιατί ανασυνθέτει τα γεγονότα του σεναρίου με βάση την αντιπαραβολή σχεδίου και πεπραγμένων, απαραίτητο συστατικό για την αθλητική ομάδα. Δεν χρειάζονται εδώ ακραίες δηλώσεις κι εξηγήσεις τύπου «είμαστε ένα μάτσο χάλια», «τους ξεσκίσαμε» κι άλλα τέτοια ωραία. Σοβαρότητα κι εδώ. Η σημερινή επιτυχία γίνεται η αυριανή αποτυχία και ανάποδα. Τόσο απλό είναι. Το ότι ολοκληρώσαμε την διαδικασία με ασφάλεια χωρίς τραυματισμούς και παρεξηγήσεις μπορεί εδώ να θεωρηθεί βέβαιη νίκη, όσο και αληθινή. Ασκηθήκαμε πνευματικά και σωματικά με ασφάλεια, ψυχαγωγηθήκαμε, επομένως, ξέρουμε πως γίναμε λίγο καλύτεροι. Τα υπόλοιπα είναι μπύρες και κοψίδια. Χρειάζεται.

Υπάρχουν φίλε θεωρίες που μείνανε θεωρίες. Υπάρχουν και πράξεις που γράφηκαν με το καλέμι, με φτερό, με πένα και με αίμα κι έγιναν πρακτικές επιτυχίας. Η συστηματική καλλιέργεια πνεύματος και σώματος αποτελεί πηγή ζωής και ισορροπίας για τον αθλητή άνθρωπο. Έτσι εξελίσσεται.

Καλές προπονήσεις και καλά παιχνίδια με μυαλό κι ασφάλεια σε όλους.

Μακεδονικοί τίγρειςΓιώργος Παραθυράς.

 


 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *