Αρθρογραφία

Τί είναι η Αεροσφαίριση ή Airsoft;

Το Airsoft ως άθλημα και ενασχόληση ξεκίνησε στην Ιαπωνία στις αρχές του 1980. Η κατοχή όπλων στην Ιαπωνία ήταν παράνομη αλλά παράλληλα υπήρχε αυξανόμενο ενδιαφέρον για αυτά, γεγονός που έκανε μια εταιρεία να ξεκινήσει την παραγωγή αντιγράφων όπλων που λειτουργούσαν με ελατήριο και τα οποία εκτόξευαν πλαστικά σφαιρίδια μεγέθους 6mm, στην αρχή παράχθηκαν για συλλεκτικούς σκοπούς αλλά γρήγορα χρησιμοποιήθηκαν για παιχνίδι. Στα μέσα του 90′ εξελιγμένο πλέον με κανόνες και σκοπούς εμφανίστηκε στην Ευρώπη και στην Αμερική.

Η αεροσφαίριση ή Airsoft είναι ένα παιχνίδι αρχικά ειλικρίνειας αφού η μόνη απόδειξη ότι ένας παίχτης χτυπήθηκε είναι η ομολογία του, επιπλέον έχοντας ως βάση την ειλικρίνεια και την τιμιότητα εξελίσσετε σε ένα παιχνίδι στρατηγικής, γρήγορης αντίληψης και αντανακλαστικών καθώς και σκοποβολής.

Το Airsoft όπως είναι ευρέως και διεθνώς γνωστό θυμίζει παιχνίδια που παίξαμε ή παίζουμε σε κονσόλες ή στον προσωπικό μας υπολογιστή (Call of duty, Battlefield, Counter-Strike, Arma κτλ). Αν και πρόκειται καθαρά για παιχνίδι που σκοπό έχει την διασκέδαση το Airsoft χρησιμοποιεί αεροβόλα όπλα 1:1 πιστά αντίγραφα των πραγματικών για την διεξαγωγή του, καθιστώντας το έτσι παιχνίδι για μεγάλους καθώς στην Ελλάδα υπόκειται στην νομοθεσία περί οπλοκατοχής (Νόμος 2168/1993) αλλά παράλληλα και ως μέσω συλλογής και μοντελισμού για τους φίλους και λάτρεις των όπλων.

Τί χρειάζομαι για να παίξω;

Για να πάρεις μέρος σε ένα παιχνίδι αεροσφαίρισης πρέπει να έχεις 4 πράγματα,

  • Γυαλιά αντιβαλλιστικά με πιστοποίηση ANSI Z87.1
  • Άρβυλα ή παπούτσια που προστατεύουν απο τοιχόν τραυματισμούς στους αστραγάλους
  • Αεροβόλο όπλο που πληροί τις προϋποθέσεις της Αεροσφαίρισης και του συλλόγου-διοργανωτή
  • Να έχεις κλείσει το 18ο έτος της ηλικίας σου

Για να πάρεις μια πρώτη γεύση με το άθλημα και πριν προβείς σε οποιοδήποτε έξοδο σε προτρέπουμε και σου προτείνουμε την επικοινωνία μαζί μας καθώς παρέχουμε τον απαραίτητο εξοπλισμό ώστε να γνωρίσεις και να ζήσεις και εσύ την αδρεναλίνη και τον ενθουσιασμό που χαρίζει το Airsoft

Αεροσφαίριση και σωματική ακεραιότητα:

Το Airsoft είναι ένα απόλυτα ασφαλές παιχνίδι και μόνο με πλήρη παράβαση των κανόνων μπορεί να προκληθεί σοβαρός τραυματισμός. Το Airsoft όπως όλα τα παιχνίδια ή αθλήματα διακατέχετε από κανόνες. Οι κανόνες του Airsoft έχουν ως κύριο και απόλυτο σκοπό την ομαλή και ασφαλή διεξαγωγή ενός αγώνα αεροσφαίρισης. Ο Βασικότερος κανόνας είναι να φέρει και να μην αφαιρέσει κανένας τα ειδικά προστατευτικά γυαλιά του(με απαραίτητη πιστοποίηση ANSI Z87.1) τα οποία είναι απαραίτητο να τα φοράει καθ’ όλη την διάρκεια του παιχνιδιού, ακόμα και στο διάλυμα μεταξύ των γύρων. Επιπλέον σημειώνουμε ότι σύμφωνα με στατιστικές τις Αμερικάνικης κοινότητας αεροσφαίρισης το Airsoft είναι πιο ασφαλές παιχνίδι από το ποδόσφαιρο ή το μπάσκετ καθώς είναι σπάνιο κάποιος παίκτης να χτυπίσει παίζοντας Airsoft και απίθανο να προκληθεί κάποιος μόνιμος ή σοβαρός τραυματισμός.

Κατηγορίες- είδη αεροβόλων όπλων αεροσφαίρισης:

Τρία είναι τα είδη των όπλων που χρησιμοποιούνται στην Αεροσφαίριση:

  • Αεροβόλα Όπλα ελατηρίου όπου ο παίκτης οπλίζει μία μία τις βολές του. Αεροβόλα όπλα ελατηρίου συναντάμε κυρίως σε όπλα που προορίζονται για μοντελισμό και συλλογή ή σε αεροβόλα τυφέκια ελεύθερου σκοπευτή
  • Αεροβόλα όπλα μπαταρίας με αυτόματη επανόπλιση (AEG), Τα αεροβόλα όπλα μπαταρίας χρησιμοποιούν μπαταρίες μοντελισμού ΝΙ-ΜΗ, Life ή LIPO για να κινήσουν τον μηχανισμό τους και να βάλουν και χαρακτηρίζονται από την ταχυβολία τους.
  • Αεροβόλα όπλα αερίου με αυτόματη ή μη επανόπλιση (GBB) Τα αεροβόλα όπλα αερίου που χωρίζονται σε αυτόματα ή χειροκίνητης επανόπλησης χρησιμοποιούν ειδικό και ακίνδυνο αέριο για να βάλουν τα σφαιρίδια τους, χαρακτηρίζονται από τον ρεαλισμό τους και την κρούση τους.

Προϋποθέσεις αεροβόλων όπλων Αεροσφαίρισης: 

Όλα τα όπλα τα οποία προορίζονται για αεροσφαίριση τηρούν κάποιες προδιαγραφές οι οποίες μεταβάλλονται ανάλογα τον σύλλογο αλλά κυρίως με το μέρος το οποίο θα διεξαχθεί το παιχνίδι.

  • Όλα τα όπλα αεροσφαίρισης πρέπει να βάλουν πλαστικά σφαιρίδια 6 ή 8 χιλιοστών
  • Όλα τα όπλα αεροσφαίρισης πρέπει να βάλουν στα όρια ταχύτητας σφαιριδίου (FPS) τα οποία θέτει o διοργανωτής του παιχνιδιού βάση τον κανονισμό του εκάστοτε συλλόγου και μέρους διεξαγωγής

Όπλα τα οποία βάλουν μεταλλικά σφαιρίδια ή ξεπερνούν τα όρια ταχύτητας του σφαιριδίου που έχει οριστεί από τον εκάστοτε σύλλογο ή διοργανωτή αποκλείονται και απαγορεύονται ρητά και αμετάκλητα.

Παίζοντας Airsoft

Το να περιγράψεις ένα παιχνίδι Airsoft με λόγια είναι δύσκολο και ακόμα πιο δύσκολο είναι να πειστεί κάποιος διαβάζοντας απλά την εμπειρία.

Το Airsoft όπως όλα τα αθλήματα και παιχνίδια διαθέτει κανόνες που έχουν ως κύριο και ξεκάθαρο σκοπό την ομαλή και ασφαλή διεξαγωγή ενός αγώνα αεροσφαίρισης.

Οι κανόνες χωρίζονται σε κανόνες παιχνιδιού και κανόνες ασφαλείας

  • Κανόνες παιχνιδιού, περιγράφουν το εκάστοτε είδος παιχνιδιού και έχουν σαν σκοπό την ομαλή διεξαγωγή του, μεταβάλλονται ανάλογα το παιχνίδι και τον διοργανωτή.
  • Κανόνες ασφαλείας, περιορίζουν τους παίκτες με σκοπό την ασφαλή διεξαγωγή και δεν μεταβάλλονται ή ελαττώνονται σε καμία περίπτωση! Σε περίπτωση που παίκτης παραβεί κάποιον κανόνα ασφαλείας είναι στην κρίση του διοργανωτή να αποβάλει οριστικά τον παίκτη από το παιχνίδι. Σε περίπτωση που κάποιος παίκτης αντιληφθεί ότι ο διοργανωτής έχει μεταβάλει τους κανόνες ασφαλείας οφείλει να το αναφέρει! Σε περίπτωση που κάποιος κανόνας παιχνιδιού συγκρούετε με κάποιον κανόνα ασφαλείας υπερισχύει πάντα ο κανόνας ασφαλείας με μηδενική εξαίρεση!

Είδη παιχνιδιού Airsoft

Υπάρχουν πολλά είδη παιχνιδιού τα οποία με τον καιρό και την επανάληψη έγιναν αγαπημένα αλλά οι παραλλαγές τους είναι αμέτρητες, τα δημοφιλέστερα είναι τα εξής:

  •  Capture the Flag (Αρπαγή σημαίας)
  •  Capture the Hills (Προκατάληψη και Κατάληψη πολλαπλών σημείων)
  •  King of the hill (Προκατάληψη και Υπεράσπιση Σημείου)
  •  Team Deathmatch (Μονομαχία όμάδων μέχρι τελικής πτώσης)
  •  Bomb (Βάζοντας εικονική βόμβα σε ένα σημείο)
  •  VIP (Να προστατέψεις και να μεταφέρεις ένα ειδικό πρόσωπο απο το σημείο Α στο Β)
  •  Milsim (Ρεαλιστική απεικόνιση πολέμου)

Δεν θα αναλύσουμε το κάθε παιχνίδι ξεχωριστά, θα πούμε μόνο ότι το κάθε είδος προσφέρει και την δικιά του ένταση και διασκέδαση και ανάλογα το πεδίο διεξαγωγής ταιριάζει και το ανάλογο είδος, αξιοσημείωτο είναι το Milsim το  οποίο εξομοιώνει μια στρατιωτική επιχείρηση εν καιρό πολέμου όσο πιο ρεαλιστικά μας επιτρέπει η αεροσφαίριση και οι κανόνες της και είναι το πιο απαιτητικό είδος παιχνιδιού όπου μόνο έμπειροι παίκτες αεροσφαίρισης συνήθως προτιμούν και μπορούν να ανταπεξέρθουν. Ανακατεύει σχεδόν όλα τα παιχνίδια μαζί και προσθέτει το παιχνίδι ρόλου καθώς η κάθε ομάδα λαμβάνει σκοπούς ανάλογα με την ειδικότητα που θα τους τεθεί.

Ένας γύρος σε παιχνίδι Airsoft

Μπαίνοντας στο πεδίο θα συναντήσεις ανθρώπους ντυμένους και εξοπλισμένους σαν «αστακούς», όλοι τους φοράνε γυαλιά αντιβαλλιστικά, ετοιμάζουν τον εξοπλισμό τους και σε καλωσορίζουν θερμά. Είμαστε πάνω από όλα εκεί για να περάσουμε καλά. Νικητής στο Airsoft είναι μόνο αυτός που πέρασε καλά και προσέφερε χαρά στους γύρο του.

Ξεκινάμε, ο διοργανωτής καλωσορίζει τους παρευρισκόμενους και αναφέρει έναν έναν τους κανόνες ασφαλείας και είναι ανοικτός να απαντήσει και να δώσει οποιαδήποτε διευκρίνηση, έπειτα περιγράφει το παιχνίδι και τους κανόνες παιχνιδιού, χωρίζονται οι ομάδες και λαμβάνουμε θέσεις. Το Airsoft είναι πάνω από όλα παιχνίδι ειλικρίνειας, ο πιο τίμιος παίκτης είναι και ο πιο καλός. Οπότε το πρώτο πράγμα που πρέπει να μάθει κάποιος στο Airsoft είναι να μάθει να εκφωνεί έξω δυνατά και καθαρά σε όλες τις περιπτώσεις ακόμα και αν κάποιες φορές νιώθει αδικημένος ή άτυχος. Το επόμενο στάδιο είναι η ομαδικότητα! Το να ακούς τον ομαδάρχη σου και ακολουθείς τις οδηγίες του είναι σημαντικό, μπορείς να βγάλεις εκτός γύρου αρκετούς παίκτες μόνος σου αλλά είναι σχεδόν αδύνατο να τελειώσεις το παιχνίδι με έκβαση υπέρ της εκάστοτε ομάδας σου χωρίς συνολική προσπάθεια. Τελειώνοντας τον γύρο και έχοντας όλοι οι κανόνες τηρηθεί θα βρεις όλους τους παίκτες μονοιασμένους χωρίς το αποτέλεσμα να επηρεάζει κανέναν αρνητικά. Το Airsoft είναι πάνω από όλα η παρέα και η χαρά του παιχνιδιού που σε γεμίζει αδρεναλίνη.

Καλή συνεχεία, καλά και ασφαλή παιχνίδια airsofters.

Πηγή: Aerosfairisi.Gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *